Young Adults 15+ jaar

Het is goed voor je ontwikkeling om altijd te blijven lezen. Lezen is goed voor de ontwikkeling van je taal- en leesvaardigheid. Maar het prikkelt je fantasie ook, omdat een boek je kan meenemen naar een hele andere wereld.

Door boeken te lezen kun je eens hele andere gesprekken met mensen aangaan. Leer waar de interesses van anderen liggen of bespreek een boek met anderen en kom erachter hoe zij het boek ervaren hebben. Je kan ook een boek lezen om je even terug te trekken van de dagelijkse sleur en een momentje voor jezelf te creëren. Laat je fantasie prikkelen door magische verhalen of grote avonturen. Of laat je helemaal meeslepen in een romantisch verhaal vol drama en liefde. Maar een boek is ook erg geschikt om de tijd mee te doven. Heb je een lange rit voor de boeg? Lees dan eens een boek in plaats van op het internet rond te surfen of voor je uit te staren. Voor je het weet ben je op je eindbestemming.

Het kan lastig zijn om een leuk boek te vinden, er zijn ook zo ontzettende veel boeken te verkrijgen. Daarom hebben we deze top 10 voor jou samengesteld. In deze top 10 staan Young Adults in verschillende genres zoals, thrillers en romans. Lees de lijst eens goed door en je vindt vast een boek dat bij jou past.

De Top 10 Young Adults lijst (15+ jaar)

Nr.BoekRecensies
1De jongen in de gestreepte pyjamaBekijk recensies
2VirusBekijk recensies
3After 1 - Hier begint allesBekijk recensies
4De HongerspelenBekijk recensies
5Een weeffout in onze sterrenBekijk recensies
6Vijf stappen van jouBekijk recensies
7JonkvrouwBekijk recensies
8H@ckBekijk recensies
9ZwijgBekijk recensies
10iBoyBekijk recensies

 

1. De jongen in de gestreepte pyjama

Het verhaal van de jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Wanneer de negenjarige Bruno op een dag thuiskomt van school, staan al zijn spullen gepakt in kratten. Hij verhuist met zijn hele familie naar de plaats ‘Oudwis’. Niet ver van hun huis vandaan staat een hek zover het oog reikt. Achter het hek wonen mensen in gestreepte pyjama’s. Bruno snapt er niks van en gaat op onderzoek uit. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet hij Shmuel en sluit vriendschap met de jongen. Maar de vriendschap blijft niet zonder gevolgen.

In dit boek worden de vernietigingskampen en jodenvervolgingen vanuit een verrassend standpunt bekeken. Het standpunt van een kind met een militair als vader, maar niets snapt van de gruwelen van het concentratiekamp.

Bekijk de beste prijs

2. Virus

De superslimme veertienjarige Tory Brennan, is het nichtje van de gerenommeerde forensische antropoloog Temperance Brennan. Tory is de leider van een groep sci-philes die op een afgelegen eiland aan de kust van South Carolina wonen. Wanneer ze op het instituut op Loggerhead inbreken, redden ze een hond die voor medische experimenten gebruik zou worden. Maar dan worden ze blootgesteld aan een onbekend virus dat hun levens zal veranderen. Tory en haar vrienden merken niet lang na de blootstelling aan het virus dat ze verscherpte zintuigen hebben en dat hun reflexen megasnel zijn. Hun wetenschappelijke nieuwsgierigheid en nieuwgevormde fysieke gaven moeten ze combineren om een verjaarde misdaad op te lossen die plotseling volop in de belangstelling staat. Maar daarvoor moeten ze wel lang genoeg in leven blijven.

De hoofdstukken hebben veel dialoog, korte zinnen en een vlotte stijl.

Bekijk de beste prijs

3. After 1 – Hier begint alles

De achttienjarige Tessa Young laat haar overbezorgde moeder en haar vriendje achter om te gaan studeren aan de universiteit van Washington.Ze had dit al jaren gepland en haar hele toekomst lijkt al vast te liggen. Maar dan ontmoet ze de onaardige Hardin die vol zit met tattoos en piercings. Hij weet een grote passie in haar naar boven te halen, al probeert ze zich daar hard tegen te verzetten. Ze leert de romantische en wilde kant van Hardin te kennen en moet kiezen tussen haar vertrouwde jeugdvriendje Noah en een spannende, nieuwe en onbekende toekomst.

Het is goed geschreven verhaal voor niet al te jonge lezers. Tot de laatste bladzijde zal het verhaal je boeien.

Bekijk de beste prijs

4. De Hongerspelen

Katniss Everdeen woont samen met haar moeder en zusje in het armste 12e district van Panem. In de districten heerst het keiharde regime van het welvarenden en brute Capitool. Bij de jaarlijkse hongerspelen moeten twaalf jongens en twaalf meisjes de strijd aan gaan op leven en dood in een gemanipuleerde arena. Wanneer het zusje van Katniss wordt uitgeloot om mee te spelen in de strijd, springt Katniss voor haar in de bres. Zo moet Katniss onder het oog van de hele bevolking zien te overleven in de arena. Ze wordt gevangen in een meedogenloos web van geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici.

Het boek heeft een gedurfd thema over een strijd op leven en dood tussen 24 jongeren als vorm van vermaak.

Bekijk de beste prijs

5. Een weeffout in onze sterren

Drie jaar geleden werd Hazel opgegeven, maar haar leven wordt voor onbepaalde tijd gerekt door een nieuw medicijn. Het is genoeg om een studie te beginnen en als niet zieke behandeld te worden. Gus heeft kanker overleefd, ten koste van een been. Vanaf het moment dat de twee elkaar ontmoeten, is er geen ontsnappen aan de wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Hazel laat Gus kennismaken met het boek ‘An Imperial Affliction’ van Peter van Houten. Het is haar lievelingsboek, een roman over een ziek meisje die midden een zin eindigt. Ze besluiten om samen op zoek te gaan naar de auteur, om hem te vragen hoe het met de personages gaat nadat het verhaal is afgelopen. Hun leven neemt hierdoor een wending die ze niet konden bedenken.

Bekijk de beste prijs

6. Vijf stappen van jou

Stella heeft taaislijmziekte, hierdoor heeft ze moeite met ademhalen en ligt vaak in het ziekenhuis. Om de mogelijkheid van een longtransplantatie te behouden, houdt ze zich strikt aan haar medicijnschema en moet ze zes stappen afstand van alles en iedereen houden. Maar wanneer Will bij haar op de afdeling komt, raakt haar gestructureerde leven ontregeld. Stella en Will worden hopeloos verliefd op elkaar. Maar hoe kan je vorm aan de liefde geven wanneer je altijd zes stappen afstand van elkaar moet houden. Zes stappen afstand voelen opeens niet meer aan als veiligheid, maar als een straf.

Vijf stappen van jou is een emotioneel, romantisch en mooi verhaal over twee zieke tieners. Het verhaal wordt afwisselend verteld door Stella en Will, waardoor de gebeurtenissen dichtbij de lezer komen.

Bekijk de beste prijs

7. Jonkvrouw

In 1342 wordt Marguerite van Male geboren, ze is een dochter die eigenlijk een zoon moest zijn. Marguerite lijkt net een halve jongen, ze is eigenzinnig, leert schermen en krijgt haar eigen zwaard. Alles lijkt goed te gaan, totdat ze wordt uitgehuwelijkt een Edmund van Langley. Edmund is een gemeen en afzichtelijk persoon. Filips van Rouvres wint haar liefde echter wel, totdat dit door de pest verstoord wordt. Voor Marguerite blijft er niets anders over dan met haar vader terug te gaan naar de plichten als toekomstige heersers.

In boeiende en beeldende taal wordt je met dit verhaal meegenomen door de geschiedenis van Vlaanderen. Het leven van edelen, ridders in oorlog, geloof en bijgeloof en de zwarte pest komen in volle vaart voorbij.

Bekijk de beste prijs

8. H@ck

Na de onrustige periode, waarin de wereld bijna ten onder ging aan bestuurlijke chaos en natuurrampen, is een nieuwe wereldorde ontstaan. Dankzij de leiders leven de mensen in harmonie samen en houden zich netjes aan de regels. Holden is een zeventienjarig buitenbeentje, die na een misstap onder valse voorwendselen naar een opvoedingsinstituut wordt gebracht. Zijn vijftienjarige zusje Prissy, is een wat leeghoofdig meisje dat voornamelijk bezig is met kleding en haar vriendinnen. Prissy krijgt in de tussentijd vreemde berichten van een onbekende. Langzamerhand ontdekken ze dat er vreemde dingen in hun perfecte maatschappij gebeuren.

H@ck is een zeer vlot en spannend geschreven jeugdthriller. In het boek worden veel futuristische termen gebruikt, wat wellicht wat minder had gemogen.

Bekijk de beste prijs

9. Zwijg

De zestienjarige Jamie, Alyssa, Fee en Sarah vormen een hecht vriendinnengroepje. Op een vrijdagavond houden ze een feestje bij Fee thuis, wanneer haar ouders niet thuis zijn. Tijdens het feestje drinken ze veel, experimenteren met drugs en ze spelen een door Jamie bedacht spelletje. Maar dan gebeurt iets verschrikkelijks. De alarmcentrale wordt hysterisch gebeld door een van de meiden. Wanneer de hulpdiensten aankomen, treffen ze een meisje aan dat door een misdrijf om het leven is gekomen. En de andere drie meiden zijn zwaar getraumatiseerd en toegetakeld met een mes.

Twee tijdslijnen wisselen elkaar af in het boek: ‘ervoor’ en ‘erna’. Erna bestaat uit voornamelijk vertrouwelijke patientenbesprekingen, politieverslagen, tv-verslagen, krantenberichten, e.d. De spanning in het boek wordt goed opgebouwd naar een stevig en zeer verrassende climax.

Bekijk de beste prijs

10. iBoy

Tom Harvey woont in een achterstandswijk van Londen. In de wijk staan hoge flatgebouwen waarin bendes van criminele jongeren vrij spel hebben. Als Tom op een dag uit school komt, gooit iemand een iPhone vanaf de dertigste etage op zijn hoofd. Tom raakt in coma en wordt na zeventien dagen wakker. Ondanks een operatie zitten er nog steeds stukjes van de iPhone in zijn hersenen. Dit zorgt ervoor dat hij meer weet dan hij zich ooit had kunnen voorstellen en krijgt vreemde vermogens. Wanneer hij eenmaal is thuisgekomen ontdekt hij wat er is gebeurd en dat zijn vriendinnetje, Lucy, is verkracht. Tom ontwikkeld zijn vermogens razendsnel en als een soort superheld gaat hij op zoek naar de daders om wraak te nemen.

Een spannend verhaal voor jongeren, waarbij de lezer zich zal afvragen of Tom het recht wel in eigen handen mag nemen.

Bekijk de beste prijs

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share