10 beste Prentenboeken in 2022

Prentenboeken vormen een belangrijk deel van de opvoeding van een kind. Zo een boek laat kindjes nieuwe vaardigheden, emoties en soft skills zoals delen met anderen, omgaan met verlies en dat tandjes poetsen voor het slapengaan belangrijk is. 

Ook in 2020 verschenen er een heleboel nieuwe en goede kinderboeken met prenten die de moeite waard zijn. Wij hebben alvast een lijstje opgesteld van de top 10 die in 2020 in de boekenwinkel verschenen. 

De top 10 Prentenboeken lijst

Nr.BoekRecensies
1Waar is de draak?Bekijk recensies
2De kindervleesfabriekBekijk recensies
3De grote tandenpoetsdagBekijk recensies
4Sinterklaas zonder baardBekijk recensies
5Paco in de discoBekijk recensies
6Ik wil je nooit vergetenBekijk recensies
7Lou in het ziekenhuisBekijk recensies
8Kleine Vos op zoek naar Overal en NergensBekijk recensies
9Bij Anna in de tuinBekijk recensies
10De kleine walvis in de winterBekijk recensies

 

1. Waar is de draak?

waar is de draak cover

Waar is de draak door Leo Timmers is een prentenboek over drie domme ridders die in opdracht van de koning op zoek gaan naar een draak. De drie ridders weten alles over de draak en hebben hun wapens meegenomen… het enige probleem is dat ze niet goed weten waar de draak nou ergens is.

Met een simpel kaarsje trekken ze de nacht in. Zullen de drie ridders de draak vinden?

Waar is De Draak is een bestverkopend boek geschreven door Leo Timmers. Leo Timmers schreef in het verleden ook bestverkopende boeken zoals “Een huis voor Harry” (uitgegeven in 2018) dat tot het beste prentenboek van 2019 werd uitgeroepen en het grappige ‘’Aap op Straat ‘’.

De prenten staan steeds over twee pagina’s heen gedrukt en het verhaal is in rijm geschreven. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Bekijk de beste prijs

2. De kindervleesfabriek

kindervleesfabriek cover

Korneel lust bijna niets. Hij haalt zijn neus op voor alles buiten drilpudding. Mama dreigt ermee Korneel naar de kindervleesfabriek te sturen als hij zijn bord niet leegeet. Korneel wil helemaal niet naar de kindervleesfabriek en bedenkt een slim plan om zijn mama on de tuin te leiden.

Dit grappige verhaal over een jongen die kieskeurig is en niet veel lust leert je kleine spruit nieuwe dingen proberen, het bord leeg te eten en doet dit op een speelse en vooral erg grappige manier.

Het boek werd in rijm geschreven en is erg leuk vormgegeven. De tekeningen zijn grappig en in het zwart wit gedrukt.

Dit boek is bestemd voor kinderen vanaf 5 jaar.

Bekijk de beste prijs

3. De grote tandenpoetsdag

De grote tandenpoetsdag cover

De grote tandenpoetsdag is een boek dat kindjes leert dat ze hun tanden moeten poetsen. Wanneer de directeur van de zoo ontdekt dat mensen wegblijven uit zijn dierentuin omdat het stinkt, besluit hij een grote tandenpoetsdag te organiseren.

Tijdens deze tandenpoetsdag gaat egel langs bij alle dieren om hun tanden te poetsen. Het wordt een heus avontuur waar we bijvoorbeeld de giraf ontmoeten wiens hoofd zo hoog is dat egel er nauwelijks bij kan, of meneer leeuw wiens tanden er geel erg gevaarlijk uitzien.

Dit prentenboek is geschikt voor kleuters vanaf 3 jaar. De Grote Tandenpoetsdag door Sophie Schoenwald is een erg makkelijke tekst om te lezen. De tekst bevat simpele en samengestelde zinnen die erg makkelijk voor te lezen zijn.

De tekeningen in het boek zijn erg kleurrijk en mooi en van de hand van Gunther Jacobs die onder andere ook Tingelingeling en Iets Moois voor Mama illustreerde.

Bekijk de beste prijs

4. Sinterklaas zonder baard

Sinterklaas zonder baard

Sinterklaas zonder baard door Sanne de Bakker is zonder twijfel het beste sinterklaas prentenboek van 2019. In dit knotsgekke boek is Sinterklaas zijn baard beu. De sint ligt in een lekkere ligstoel op het strand in Spanje. Het is er erg warm. Zijn baard is te warm en Sinterklaas meent dat kinderen bang zijn van zijn baard. Hij vraagt knippiet dan ook om zijn baard eraf te knippen. Zullen de kindjes Sinterklaas nu nog wel herkennen?

Dit mooie Sinterklaas prentenboek is in een vlotte stijl geschreven. Ieder hoofdstuk telt vier of vijf pagina’s met prachtige tekeningen.

Sanne de Bakker is de bestverkopende auteur van boeken zoals “alles wat je moet weten over scheten” en “Het kleine draakje”. De illustraties in het boek zijn van de hand van Mark Janssen die wiens tekeningen je ook kan bewonderen in de “Het ministerie van oplossingen” serie en de serie “Meisje met Pit” van Marc de Bel.

Sinterklaas zonder baard is voor kinderen van 4 tot 8 jaar oud en is verkrijgbaar in hardcover.

Bekijk de beste prijs

5. Paco in de disco

Paco in de disco cover

Paco en zijn vriendjes waren in 2019 terug met een nieuw muziekboekje voor kleine dansertjes en muziekliefhebbers.

In Paco in de Disco trekken het hondje Paco en zijn vriendjes naar de disco waar ze met felle kleuren en glitters nieuwe muziek ontdekken.

Dit prentenboek met leuke illustraties over twee pagina’s heen gedrukt is makkelijk te lezen en voor te lezen. De tekst is erg simpel en bestaat uit een of twee zinnetjes. Via het geluidsknopje kan een geluidsfragment geactiveerd worden.

Goed nieuws voor ouders is dat het mogelijk is om met een klein knopje de muziek uit te zetten. Op die manier kan je kleine spruit het boekje zelf ontdekken zonder dat je de hele dag naar Paco’s muziekjes hoeft te luisteren.

Paco in de disco is geschikt voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar.

Bekijk de beste prijs

6. Ik wil je nooit vergeten

Ik wil je nooit vergeten cover

Ik Wil je Nooit Vergeten door Joanna Rowland is een perfect prentenboek voor kindjes die een opa, een oma of een vriendje verloren.

Dit troostrijke prentenboek leert kindjes om te gaan met het verdriet of de vragen die achterblijven wanneer ze een dierbare verliezen.

Het boek helpt ook ouders met vragen die ze hebben over het troosten van hun kindjes en helpt hen in gesprek te gaan met hun zoon en dochter.

In het boek verliest een meisje iemand waarvan ze heel veel houdt. Ze maakt een doos vol met herinneringen aan die persoon omdat ze bang is dat ze haar dierbare zal vergeten. Het wordt nooit echt duidelijk zie er gestorven is, maar het boekje gaat mooi in op de emoties rondom het verlies.

Het boekje is geschreven in afwisselend perspectief met mooie tekeningen en heldere kleuren. Ik wil je nooit vergeten door Joanna Rowland is geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar oud.

Bekijk de beste prijs

7. Lou in het ziekenhuis

Lou in het ziekenhuis

Een operatie of een spoedbezoek aan het ziekenhuis kan erg beangstigend zijn voor kleine kindjes. Loe in het ziekenhuis door Kathleen Amant is een erg informatief verhaal dat kinderen leert dat ze niet bang hoeven te zijn van doketers, verplegers en ziekenhuizen.

Wanneer kleine Lou van zijn fiets valt moet hij in de ziekenwagen naar het ziekenhuis waar hij geopereerd wordt. Hij wordt goed verzorgd door lieve dokters en verpleegsters.

Lou in het ziekenhuis is een educatief verhaal dat diversiteit promoot voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar.

Het prentenboek is geschreven en geïllustreerd door Kathleen Amant. Kathleen Amant is een bekende, bestverkopende auteur van zulke boeken. Amant schreef ook boeken zoals Op je Potje meneer Konijn, Anna gooit haar tutjes weg en Heksje Mimi viert kerstmis.

Bekijk de beste prijs

8. Kleine Vos op zoek naar Overal en Nergens

Kleine Vos op zoek naar Overal en Nergens cover

Wanneer Hert Kleine Vos vertelt dat geluk Overal en Nergens te vinden is, trekt Kleine Vos erop uit om Overal en Nergens te vinden.

Op haar zoektocht naar Overal en Nergens leert Kleine Vos dat geluk voor iedereen wat anders betekent.

Thysa Zevenbergen is een illustratrice die vormen en personages uit papier snijdt en op die manier haar verhaal vormgeeft. Elke prent gaat van 1 basiskleur uit wat het boek erg rustgevend maakt. Daarnaast is dit boek op rijm geschreven en is het een perfect en goed voorleesboek.

Kleine Vos op zoek naar Overal en Nergens is een schattig en fantastisch verhaal over geluk, het maken van vrienden en blij zijn met wat je hebt.

Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar oud.

Bekijk de beste prijs

9. Bij Anna in de tuin

Bij Anna in de tuin

Dit is het tweede boek van Kathleen Amant dat in 2019 uitkwam en een plek verdient in onze lijst van 10 beste prentenboeken van 2019.

Bij Anna in de tuin is een interactief zoekboek waar je op iedere pagina een ander deel van de grote tuin kan ontdekken. Met dit zoekboek kan je kleine spruit nieuwe voorwerpen ontdekken. Daardoor is dit boek perfect geschikt voor kinderen die avontuurlijk zijn aangelegd en van buitenspelen houden.

Dit boek is perfect geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Samen met je kleine dreumes kan je naar poesjes en eendjes zoeken in de tuin van Anna.

Bij elke tekening worden vragen gesteld die je zoon of dochter kan oplossen en die hen aanzet om te tellen of om bepaalde vormen of kleuren aan te duiden.

Bekijk de beste prijs

10. De kleine walvis in de winter

De kleine walvis in de winter cover

De Kleine Walvis in de Winter is het vervolg op het bestverkopende boek “De Kleine Walvis” van auteur-illustrator Benji-Davies.

De Kleine Walvis werd in 2017 uitgeroepen tot prentenboek van het jaar en De Kleine Walvis in De winter is dan ook het langverwachte vervolgverhaal van Boy en de Kleine Walvis.

Vorige zomer redde Boy een walvis. Boy kan deze walvis echter niet vergeten. De papa van Boy vaart voor een laatste keer uit vooraleer het winter wordt. Als de papa van Boy die avond niet thuis komt gaat Boy op zoek naar papa.

Hij vindt de lege boot van zijn papa die vastzit in het ijs, maar zijn papa is echter nergens te bekennen. Gelukkig is er een oude vriend die kan helpen…

De Kleine Walvis in de winter door Benji Davis is een hartverwarmend vervolg op het bestverkopende boek De Kleine Walvis. De Kleine Walvis in de winter is een voorlees boek met prachtige plaatjes en is verkrijgbaar als hardcover.

Bekijk de beste prijs

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share