Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon

Dolfje Weerwolfje is misschien wel de populairste Nederlandse kinderboekenserie dat geschreven is door Paul van Loon. Het bestaat al meer dan 25 jaar en nog steeds is Dolfje Weerwolfje altijd een kinderfavoriet. De kinderboekenserie van Dolfje Weerwolfje is allemaal begonnen met het eerste boek, genaamd “Dolfje Weerwolfje”, dat in 1996 werd gepubliceerd. Sindsdien zijn er al vele andere boeken in de serie verschenen, waaronder vervolgdelen, speciale boeken en spin-offreeksen. Binnen 2 generaties is deze kinderboekenserie zo populair geworden dat al miljoenen kinderen hiermee opgegroeid zijn. Het is een kinderboek dat niet alleen succes heeft geboekt in Nederland, maar is het internationaal ook erg populair. Behalve in het Nederlands zijn de boeken van Dolfje Weerwolfje ook in meer dan 10 verschillende talen uitgegeven.

Op welke volgorde lezen?

De Dolfje Weerwolfje kinderboekenserie is in 1996 begonnen en heeft dan ook niet stilgezeten in de jaren erna. Deze kinderboekenserie bestaat nu maar liefst uit 25 delen en ieder jaar verschijnen er nog steeds nieuwe boeken van Dolfje Weerwolfje met spannende avonturen. De Dolfje Weerwolfje boeken zijn in principe los van elkaar te lezen. Echter om optimaal te genieten van de avonturen van Dolfje is het aangeraden om de boeken wel op de juiste volgorde te lezen, zodat de kinderen niet zomaar te maken krijgen met nieuwe personages. Hieronder de volgorde van Dolfje Weerwolfje als volgt:

 1. Dolfje Weerwolfje
 2. Volle maan
 3. Zilvertand
 4. Weerwolvenbos
 5. Boze drieling
 6. Weerwolvenfeest
 7. Weerwolfgeheimen
 8. Niet bijten, Dolfje!
 9. Een weerwolf in de Leeuwenkuil
 10. Weerwolfbende
 11. SuperDolfje
 12. Weerwolfnachtbaan
 13. Weerwolfhooikoorts
 14. Dolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos
 15. MeerMonster

16. Weerwolvensoep
17. MaanMysterie
18. GriezelWielen
19. Dolfje en Noura
20. Spookweerwolven
21. Dolfje ontvoerd!
22. De Drakenberg
23. Maanrovers
24. SuperDolfje en de Groene Gigant
25. Monsterhaai

Waar gaat de serie over?

Het verhaal gaat over een gewone jongen genaamd Dolfje Spaan. Hij woont bij de familie Vriends, aangezien zijn eigen ouders hem niet meer wilden, nadat ze erachter kwamen dat Dolfje in een weerwolf zou veranderen. De ouders wisten dit, omdat het in hun familie voorkomt, alleen slaat het steeds een generatie over. De familie Vriends kent Dolfjes geheim ook, maar accepteert hem desondanks. Op zijn zevende jaar ontdekt Dolfje dat hij een weerwolf is. Maandelijks verandert Dolfje gedurende drie nachten op een rij in een weerwolf bij een volle maan, een witte weerwolf met een brilletje op.

Dolfje was eerst helemaal niet blij met de verandering naar een weerwolf, hij wilde niet anders zijn dan andere kinderen. Maar Dolfje moet leren omgaan met zijn nieuwe identiteit en tijdens zijn zoektocht komt hij al gauw erachter dat het helemaal niet zo erg is om anders te zijn. Hij ontdekt al snel dat het leven van een weerwolf voor spannende uitdagingen en avonturen zorgt.

Het is een geweldige tijdloze kinderboekenserie die zowel fantasie, avontuur en humor bevat. Daarnaast zitten er ook elementen in van vriendschap, familie en natuurlijk het accepteren van verschillen, wat allemaal tijdens de spannende avonturen met Dolfje en zijn vrienden naar voren komt.

Personages uit Dolfje Weerwolfje

Dolfje: Hij is een gewone jonge die op zijn zevende jaar achter komt dat hij een weerwolf is.
Noura: Dit is het beste vriendinnetje van Dolfje. Zij is ook een weerwolf geworden na per ongeluk beten te zijn door Dolfje.
Timmie Vriends: Dit is de pleegbroer en beste vriend van Dolfje die geregeld samen met Dolfje op avontuur gaat.
Leo: Hij is de neef van Dolfje die graag met Dolfje mee op avontuur gaat.
Jasmijn Vriends: De pleegmoeder van Dolfje die heel goed kan vechten met een bezem.
Willem Vriends: De pleegvader van Dolfje. Hij houdt van alles wat anders is. Het liefst zou hij ook een weerwolf zijn.
Opa Weerwolf: De opa van Dolfje. Hij is altijd een weerwolf, omdat hij al oud is. Hij leert Dolfje veel over hoe het is om een weerwolf te zijn.
Mevrouw Krijtjes: De buurvrouw van familie Vriends. Zij heeft een hekel aan weerwolven en probeert ze dan ook uit te roeien.

De makers van Dolfje Weerwolfje

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger die in het Limburgse Geleen op 17 april 1955 is geboren. Hij had vanaf kleins af aan al een grote liefde voor spannende fantasie-griezelverhalen. Echter waren er in zijn tijden nog geen griezelverhalen voor kinderen waardoor hij al griezelboeken las van volwassen, zoals van Bram Stoker, H.P. Lovecraft en Tolkien.

In zijn begin jaren was het ook nooit zijn intentie geweest om een schrijver te worden. Hij volgde na de middelbare school zelfs een opleiding op om illustrator te worden, alleen na 4 jaar is hij met deze opleiding gestopt en heeft hij zijn studie nooit afgemaakt. Maar tijdens zijn studie bedacht hij al geregeld passende verhalen bij de tekeningen die hij maakte. In 1977 had hij dan ook één van de verhalen naar het Brabants Nieuwsblad opgestuurd, waarna hij het verzoek kreeg om nog meer verhalen te schrijven, omdat zijn eerste verhaal erg populair was bij de lezers. Paul van Loon ging dan ook op dit verzoek in en ging meer verhalen schrijven. Dit deed hij ook voor andere tijdschriften en bladen, zoals Donald Duck, Okki, Taptoe en Ezelsoor.

In 1983 verscheen dan zijn eerste boek. Maar zijn echte doorbraak was pas in 1991 met ‘De Griezelbus’ en later natuurlijk ‘Dolfje Weerwolfje’. Zijn genre die hij hierin beoefent noemt hij zelf ook grumor, dit is een mix van griezelen en humor. Hij illustreerde in het begin zijn eigen boeken, maar naarmate hij steeds meer ging focussen op het schrijven namen tekenaars dit werk over. En vooral Hugo van Look heeft veel van zijn boeken geïllustreerd, omdat hij Dolfje Weerwolfje en andere figuren precies zo kan tekenen als Paul van Loon het bedacht heeft tijdens het schrijven.

Andere uitgebrachte boeken van Dolfje Weerwolfje

Naast de populaire kinderboekenserie ‘Dolfje Weerwolfje’ heeft Paul van Loon ook speciale edities uitgebracht over Dolfje Weerwolfje, zoals prentenboeken, boeken voor beginnende lezers, stripboeken en dagboeken. Hieronder alle bestverkochte boeken van Dolfje Weerwolfje, Paul van Loon:

Boeken voor beginnende lezers over Dolfje Weerwolfje:

 • Het nachtmerrieneefje
 • Weerwolfbommetje!
 • Pak me dan!
 • Dolfje Weerwolfje – Weerwolfraket

Prentenboeken over Dolfje Weerwolfje:

 • Dolfje Weerwolfje – Dolfjes dolle vollemaannacht

Overige boekjes over Dolfje Weerwolfje:

 • Dolfje Weerwolfje – Dolfje Sneeuwwolfje
 • Dolfje Weerwolfje – Lief weerwolfdagboek
 • Dolfje Weerwolfje – Dolfje Weerwolfje stripboek
0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share