De Gorgels – Jochem Myjer

Wie kent deze serie niet? De Gorgels is een populaire kinderboekenserie waar verschillende boeken bestsellers zijn geworden. De boeken zijn geschreven door Jochem Myjer, een van de Nederlands bekendste cabaretiers. Zijn eerste boek heeft hij in 2015 gepubliceerd met als titel ‘De Gorgels’. Vervolgens is deze kinderboekenserie uitgebreid met twee boeken die in 2018 en 2022 zijn verschenen.

Op welke volgorde lezen?

In totaal bestaat deze kinderboekenserie uit 3 delen. De boeken zijn in principe zo geschreven dat je ze afzonderlijk van elkaar kunt lezen. Echter wordt er toch aangeraden om ze wel in een volgorde te lezen, zodat je de verhaallijnen en de ontwikkelingen van de personages goed kunt volgen, zie hieronder voor de juiste volgorde:

Deel 1: De Gorgels (5-12 jaar)
Deel 2: De Gorgels en het geheim van de gletsjer (6-12 jaar)
Deel 3: De Gorgels en de laatste kans (7-12 jaar)

Waar gaat de serie over?

Het zijn fantasierijke en spannende boeken over de avonturen van een jongen met superogen genaamd Melle. Het begint allemaal midden in de nacht wanneer Melle wakker wordt en er een vreemd wezentje op de rand van zijn bed zit. Dit wezentje is een Gorgel, een klein harig wezentje met grote ogen dat de taak heeft om Mensenkinderen te beschermen tegen de zogenaamde Brutelaars. Brutelaars zijn enge wezentjes die kinderen proberen ziek te maken door zijn adem in de mond van kinderen te blazen. Ondanks dat de Gorgels getraind zijn om zelfs de gevaarlijkste Brutelaars te verslaan, moeten ze wel oppassen voor de Kotsbalgers.

Het zijn geweldige boeken, geschikt om zowel voor te lezen als zelf te lezen. Ze zitten vol avontuur, vriendschap en humor.

Personages uit de Gorgels

Melle, hoofdpersoon en heeft superogen
Bobba, de waak-Gorgel van Melle
Grijze Gorgel, de baas van alle Gorgels
Brutelaars, enge vieze wezens die de kinderen verkouden of grieperig maken
Limoni, zusje van Melle met ook superogen
Belia, de waak-Gorgel van Limoni
Kotsbalgers, nog gevaarlijker dan de gewone Brutelaars

De makers van de Gorgels

De schrijver en de bedenker van de kinderboekenserie ‘De Gorgels’ is niemand minder dan Jochem Myjer. Jochem Myjer is een bekende Nederlandse cabaretier die op 22 april 1977 in Leiden is geboren. Hij wist al van kinds af aan dat hij een cabaretier wilde worden. Toch heeft hij ervoor gekozen om na zijn middelbare school nog in Groningen Biologie te studeren. Maar wanneer hij op twintig jarige leeftijd meedeed met het Groninger Studenten Cabaret Festival van 1997 en de Eerste Prijs won, was dit een reden om zijn studie toch op te geven en zich volledig op de theater te focussen. Jochem Myjer wordt al snel bekend met zijn shows vanwege zijn muzikaliteit, snelle tempo en geweldige imitaties van bekende personen.

In 2015 komt dan zijn eerste kinderboek uit ‘De Gorgels’. Het is een schrijfdebuut die bij zijn verschijning al meteen een succes werd. Het behaalde de tweede plaats in de bestsellerlijst van de Stichting CPNB, is het vele malen herdrukt, vertaald naar het Deens en Duits en heeft het in juni 2016 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury in de leeftijdscategorie 6-9 jaar gewonnen. Vervolgens is in 2018 eind oktober het spannende vervolg van De Gorgels uitgekomen, ‘De Gorgels en het geheim van de gletsjer’. Dit werd meteen de nummer één van de bestsellerlijst van de Stichting CPNB en wint het de Publieksprijs in 2019 in de categorie 6-9 jaar van de Nederlandse Kinderjury. Tot slot op 15 november 2022 is het allerlaatste derde deel uitgekomen, De Gorgels en de laatste kans.

Alle schitterende illustraties van de kinderboekenserie De Gorgels zijn verzorgd door Rick de Haas. Ondanks dat hij een stuk minder bekend is als Jochem Myjer, kan je hem ook nog kennen van bekende boeken, zoals ‘Mees Kees’, ‘Flits’, ‘Piet en Riet’ en natuurlijk ‘De Gorgels’.

Andere uitgebrachte boeken van Jochem Myjer

Naast de populaire kinderboekenserie ‘De Gorgels’ heeft Jochem Myjer ook verschillende boeken uitgebracht, zoals prentenboeken, boeken voor peuters en doe boeken over De Gorgels. Hieronder alle bestverkochte boeken van De Gorgels, Jochem Myjer:

Boeken voor peuters over De Gorgels:

  • De Gorgeltjes trakteren de dieren (2-4 jaar)

Prentenboeken over De Gorgels:

  • De wereld van de Gorgels (3-8 jaar)
  • De Gorgels en de grote operatie (3-8 jaar)

Doe boeken over De Gorgels:

  • De Gorgels – En toen? (8-12 jaar)
  • De Gorgels Doeboek (7-10 jaar)
  • De Gorgels kleurboek (6-12 jaar)
  • Decemberkalender (4-11 jaar)
0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share