Kinderboeken leeftijd 9-12 jaar

Wanneer kinderen 9-12 jaar oud zijn gaan ze meestal zelf een boek lezen. Het lezen van kinderboeken is erg goed voor de ontwikkeling van je kind. Zo wordt de fantasie geprikkeld, omdat boeken ze vaak meenemen naar andere werelden. Het lezen van boeken is ook goed voor de ontwikkeling van de taal- en leesvaardigheden van kinderen, vooral als ze boeken op een steeds hoger niveau gaan lezen. Wanneer je het boek samen met je kind gaat lezen en hij/zij leest voor, dan is dit zeer bevorderlijk voor de spraakontwikkeling van je kind.

Hoe goed kinderen ook al kunnen lezen, soms is het heel stiekem nog steeds leuk om voorgelezen te worden door papa en mama. Dit is gezellig en goed voor de onderlinge band. En als een boek nog wat te moeilijk is voor je kind om zelf te lezen, kan hij/zij het op deze manier alsnog het verhalen leren.

Het kan lastig zijn om een leuk boek voor een 9-12 jarige te vinden, er is ook ontzettend veel keuze. Daarom hebben we deze top 10 voor jou gemaakt. Zo heb je snel een overzicht van de leukste boeken die voor deze leeftijdscategorie verkrijgbaar zijn. Verschillende thema’s komen aan bod, zoals grote avonturen, dieren, grote fantasieverhalen en nog meer. Zo is er ongetwijfeld een boek dat past bij de interesses van jouw kind.

De Top 10 Kinderboeken leeftijd 9-12 jaar

Nr.BoekRecensies
1LampjeBekijk recensies
2Boy 7Bekijk recensies
3De vuurzeevliegBekijk recensies
4De Kleine PrinsBekijk recensies
5Het ei van oom trotterBekijk recensies
6Andy Griffiths Ontzettend irritantBekijk recensies
7MatildaBekijk recensies
8Fantasia 1Bekijk recensies
9Misschien wisten zij allesBekijk recensies
10Professor S. en de verslaafde koningBekijk recensies

 

1. Lampje

Emilia, bijnaam Lampje, is de dochter van een vuurtorenwachter. Haar vader laat haar al het werk doen en ondertussen drinkt hij zijn verdriet weg om zijn gestorven vrouw. Op een stormachtige avond wanneer er geen lucifers meer zijn om de vuurtoren te ontsteken en moet Lampje nieuwe gaan kopen. Maar op de terugweg waaien de doosjes lucifers weg door de storm en hierdoor kan de vuurtoren niet worden aangestoken. Dit resulteert erin dat een schip op de kust strand. Hierdoor wordt Lampje’s vader voor zeven jaar opgesloten en Lampje moet de vuurtoren verlaten. Ze wordt in het huis van de admiraal ondergebracht, waarvan men zegt dat er een monster woont.

Lampje is een boek dat aan de kinderboeken van vroeger doet denken: tot de verbeelding spreken, romantisch, sprookjesachtig en heel mooi.

Bekijk de beste prijs

2. Boy 7

Een 15-jarige jongen komt bij kennis op een kale, snikhete grasvlakte met zware hoofdpijn en een verstuikte enkel. Hij heeft geen idee waar hij is en wie hij is. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met een mobiele telefoon. Hij wil eerst het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat er een voicemail in staat. Wanneer hij naar de voicemail luistert hoort hij zijn eigen stem die hem verteld niet de politie te bellen. Met behulp van een notebook in de tas komt hij zijn verleden op het spoor. Het lijkt erop dat hij zijn verleden met 7 andere jongens deelt die allemaal op een bepaald gebied uitblinken.

Het verhaal wordt geschreven in de ik-persoon, er wordt afwisselend in het heden beschreven en fragmenten uit het dagboek. Het is een buitengewoon spannend boek voor jongeren met sterke zenuwen.

Bekijk de beste prijs

3. De vuurzeevlieg

In dit prachtboek zijn de dieren aan het piekeren over hun identiteit of die van anderen. De dieren zijn net mensen. Zo wil het vuurvliegje af van het verkleinwoord en wil onstuimig zijn en overdonderen. Hij wil geen klein vlammetje zijn, maar een vuurzee! De das vraagt zich af of er een dag zal komen waarop er niks meer is om boos over te worden. En de olifant vraagt zich af of de zon eigenlijk wel gelukkig is, want hij danst helemaal niet. Maar niet alle dieren zijn zo aan het tobben of zwaarmoedig. De mus bulkt juist van het zelfvertrouwen en biedt overal lessen in aan, zoals zingen, verhuizen en jezelf zijn.

De filosofische dierenverhalen krijgen een extra dimensie dankzij de prachtige kleurenillustraties.

Bekijk de beste prijs

4. De Kleine Prins

In dit moderne sprookje is de verteller in dit verhaal een piloot. Hij vertelt hoe hij na een noodlanding met zijn vliegtuig in de woestijn de kleine prins ontmoet. Hij vertelt over de betoverende en wijze verhalen die de prins over de planeet vertelt waar hij woont met een hooghartige bloem. Over de andere planten die hij bezocht heeft met hun merkwaardige inwoners. En over zijn gevecht met de slechte zaadjes.

In het boek worden heel subtiel, vooral wat betreft volwassenen, onder andere gezagsverhoudingen, solidariteit, menselijke relaties, kameraadschap en eenzaamheid in een wat laconieke stijl aan de kaak gesteld. Dit wordt versterkt door de ‘naïeve’ kleurenillustraties.

Bekijk de beste prijs

5. Het ei van oom trotter

Alexander wordt op school gepest en thuis is hij ook eenzaam, want hij ziet zijn ouders bijna nooit. Hij krijgt eindelijk plezier in het leven, wanneer oom Trotter komt logeren. Maar oom Trotter moet jammer genoeg al snel weer weg. Als afscheid geeft hij een magische ei cadeau aan Alexander. Tijdens een hevige nachtstorm breekt het ei open. Het blijkt een krokodillenei te zijn. Dit betekent het begin van vriendschap en avonturen met de krokodil baby en een gelukkiger leven.

Fantasie en realiteit lopen door elkaar in het boek. De realiteits is Alexander’s leven, maar de oplossing voor zijn problemen zijn fantasie: een sprekende krokodil. Het boek is geïllustreerd met eenvoudige, soms karikaturale zwart- wit tekeningen. Het is een boeiend en makkelijk te lezen verhaal.

Bekijk de beste prijs

6. Andy Griffiths Ontzettend irritant

Andy is de ik-persoon in het verhaal. Andy heeft nog nooit iets anders in zijn leven gedaan dan mensen irriteren. Dit doet hij voornamelijk bij zijn ouders en zus. In het boek staan negen korte verhalen met een open einde, wanneer de chaos het grootste is en het kookpunt bereikt is. Zo wil hij graag het wereldrecord waslijn slingeren verbeteren, dus traint hij elke avond om die droom te verwezenlijken. En hij gaat het douchehokje dichtkitten met siliconenkit om hem helemaal met water te vullen.

Het boek heeft kleine, eenvoudige maar grappige stripachtige zwart-wit tekeningen. Deze zijn vaak voorzien van bijschriften in kleine letters. Ze vertellen een eigen verhaal of wijzen naar de inhoud en herbergen ook geestigheid in zich.

Bekijk de beste prijs

7. Mathilda

Mathilda is een briljant en gevoelig meisje dat goed kan leren. Ze kon al als een volwassene praten toen ze pas anderhalf jaar oud was, met drie jaar kon ze al lezen, en voordat ze vijf was, las ze al boeken van wereldberoemde schrijvers. Haar ouders vinden haar echter maar een lastig kind en willen graag van haar af. En op school heeft ze het ook al niet makkelijk, omdat eens per week de rust in de klas verstoord wordt door het schoolhoofd, juffrouw Bulstronk. Juffrouw Bulstronk houdt van kinderen pesten. Mathilda besluit zich eens goed kwaad te maken en bedenkt slimme straffen voor haar ouders. Wanneer juffrouw Bulstronk haar ook nog eens wil aanpakken, ontdekt Mathilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.

Het boek is voorzien van prachtige tekeningen en een ruim bladspiegel.

Bekijk de beste prijs

8. Fantasia 1

Droom jij ook over reizen in het fantastische Fantasia? Aardmannetjes, feeën, zeemeerminnen en heksen ontmoeten. Maar ook trollen, weerwolven en reuzen. Of wil je graag een ritje maken op de rug van een regenboogdraak? Ga je mee naar Fantasia? Ga met Geronimo Stilton mee op reis. Het is een bange, zachtaardige muis. Hij zou niets anders willen dan een rustig leventje, maar hij wordt steeds betrokken in wilde avonturen. De muis is zowel de schrijver als hoofdrolspeler in het boek.

In het boek staan maar liefst 8 kras- en ruikpagina’s, van rozengeur tot zweetvoeten. Durf jij te ruiken aan de voeten van een trol? Het boek is geïllustreerd met sprekende kleurenillustraties. Er wordt afgewisseld met paginagrote illustraties en meerdere kleinere illustraties naast de tekst op de pagina’s

Bekijk de beste prijs

9. Misschien wisten zij alles

Misschien wisten zij alles is een verzamelbundel van 313 fantasieverhalen met dieren in de hoofdrol. Na verloop van tijd zal je de dieren goed kennen. Zo weet je dat zodra er taarten in de buurt zijn, de beer niet ver weg is. Of als er een probleem is met een dier, dat de dokter wel geraadpleegd zal worden.

De verhalen in het boek zijn erg leuk en grappig. Het boek zet jong en oud aan het denken met de absurdische verhalen over abstracte begrippen als eenzaamheid, missen, verlangen en verdriet.

Om de drie verhalen staat aan het begin een illustratie van Mance Post. De linosnedes van het in zwart geïllustreerde dier stralen dezelfde eenvoud als het verhaal uit: kort en krachtig. Het taalgebruik in het boek is eenvoudig, soms poëtisch met veelzeggende dialogen.

Bekijk de beste prijs

10. Professor S. en de verslaafde koning

Brian ligt bijna te slapen, wanneer zijn beste vriendin Zhé hem belt. Haar opa, de bekende professor S, is verdwenen en ze kan hem nergens vinden. Brian gaat samen met Zhé en haar hondje Pavlov op zoek naar haar opa. Via opa’s tijd raket belanden ze 100 jaar in de toekomst in het land Breinstein. Hier beleven ze allerlei avonturen en ontmoeten mensen met vreemde namen, zoals Flocculo Nodular en zakenvrouw Patricia Pulvinar die verwijzen naar hersengebieden, waar in het informatieve gedeelte uitleg volgt. Ze zijn in Breinstein technologisch ver ontwikkeld, maar dit heeft de mens niet gelukkiger gemaakt. Zo is de koning verlaafd aan gamen.

Na ieder hoofdstuk in het verhaal volgen hersen feitjes met begrijpelijke uitleg, weetjes en illustraties.

Bekijk de beste prijs

1 Shares
Share
Tweet
Pin1
Share