Kinderboeken leeftijd 8-9 jaar

Boeken lezen is ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen. Zo worden de spraakontwikeling, taal- en leesvaardigheden en de fantasie van het kind gestimuleerd. Je kunt ze uitdagen om steeds een wat moeilijker boek te lezen om het lezen boeiend te houden.

Maar het is ook nog altijd erg leuk om je kind voor te lezen, samen grote avonturen via het boek beleven en even iets helemaal met z’n tweeën doen. Samen lezen is dus ook nog eens ontzettend goed voor de band tussen jezelf en je kind. Want wat is er nou leuker dan vlak voor het slapen gaan een boek te lezen met papa of mama? Kinderen kunnen zich vaak verplaatsen en identificeren met de hoofdrolspeler in het boek en kunnen daardoor waardevolle lessen leren die in sommige boeken worden aangeboden. Ook kunnen ze hun aandacht hierdoor goed bij het verhaal houden.

Wanneer je op zoek gaat naar een leuk kinderboek voor je 8-9 jarige, dan kan dat een erg lastige klus zijn. Er zijn namelijk zoveel thema’s en boeken waar je uit kan kiezen. In deze top 10 staan de leukste boeken voor kinderen van 8-9 jaar. Verschillende thema’s komen aan bod zoals fantasiewerelden, historie en nog veel meer. Er zijn op zichzelf staande verhalen en hele verhalenbundels die je samen met je kind kan verslinden. Het ene boek zal leuker zijn voor meisjes en de andere voor jongens. Lees de top 10 eens door en kijk wat goed bij jouw kind past.

De Top 10 Kinderboeken leeftijd 8-9 jaar

Nr.BoekRecensies
1Pluk van de PettefletBekijk recensies
2De grootste ettertjes van de wereldBekijk recensies
3Pech onderwegBekijk recensies
4Winnie de PoehBekijk recensies
5Pippi LangkousBekijk recensies
6ArmstrongBekijk recensies
7MinoesBekijk recensies
8De steen van NowanBekijk recensies
9Allemaal sprookjesBekijk recensies
10De IjsprinsesBekijk recensies

 

1. Pluk van de Petteflet

Pluk reed met zijn kleine rode kraanwagentje de hele stad door, op zoek naar een huisje om in te wonen. Maar alle huizen waren vol. Gelukkig kwam Pluk de duif Dollie tegen, want zij wist wel een huisje. Pluk kwam op de bovenste verdieping in het torentje van de Petteflet te wonen. Pluk is een ontzettend vriendelijk en behulpzaam kereltje voor mens en dier. Daarom wordt er vaak beroep op hem gedaan.

Het is een heerlijk verhaal waarin realiteit en fantasie in elkaar verweven zijn. Kinderen kunnen zich goed in deze wereld verplaatsen en identificeren met Pluk. De vormgeving van de illustraties ondersteunen de fantasiewereld maar geven ook een duidelijk beeld van de realiteit. De illustraties zijn in mooie, harmonieuze kleuren uitgevoerd.

Bekijk de beste prijs

2. De grootste ettertjes van de wereld

Tien ondeugende, supergrappige, lekker vieze verhalen over de grootste ettertjes van de wereld. Zo maakt Pieter de peuteraar een kleverige reuzenbal van zijn snotjes, laat Winderige Winnie de hele dag stinkende scheten en blijkt de tuba geweldig goed te kunnen bespelen met haar achterste, verzamelt Luuk de Luizenjongen een luizenleger en wordt een echte superschurk, komt Kwijlende Kwinten vreselijk in de problemen tijdens een schooluitje door al zijn gekwijl en nog veel meer. Het is een fantastisch leuk en stout boek waar elk kind van zal smullen.

Het taalgebruik in het boek is eenvoudig en toegankelijk met een duidelijk lettertype. Vrijwel elke pagina in dit kinderboek is geïllustreerd met cartooneske kleurenillustraties. De illustraties zijn erg grappig en lekker dik aangezet.

Bekijk de beste prijs

3. Pech onderweg

Met je toch niet zo stoere tante verdwalen in het spookhuis, in de dinosaurus tijd belanden met een tijdmachine, een reis in een duikbootjes winnen om vissen in de oceaan te fotograferen en daarbij belaagd worden door twee vechtende monsters en nog veel meer gebeurt er in de 15 in lengte wisselende verhalen in het boek Pech onderweg. In alle verhalen ligt pech steevast op de loer tijdens de uitstapjes. De verhalen zijn aangevuld met spreuken, wijsheden, reistips en geestige limericks met een grote glimlach.

De humoristische verhalen worden versterkt door de rijkelijk aanwezige zwart-wit illustraties, die het boek helemaal afmaken. De verhalen zijn veelal in de ik-vormen geschreven, waardoor niet direct duidelijk is of een meisje of een jongen aan het woord is en bevatten een mooie culturele mix van namen.

Bekijk de beste prijs

4. Winnie de Poeh

De domme, snoeplustige, maar ontzettende lieve speelgoedbeer, Winnie de Poeh, beleefd met al zijn vrienden en hun beschermer Christoffer Robin allerlei avonturen in het Honderd-Bunders-Bos. Zo kan Winnie een keer niet meer uit het hol van Konijn komen, omdat hij daar te veel heeft gegeten, bereiden Poeh en Knorretje zich voor op bezoek van een draak, komt er bezoek in het bos, maakt Iejoor zich zorgen over zijn hoekje en gaat Poeh op zoek naar de kop van de Nijl. En zo beleefd Winnie de Poeh nog veel meer avonturen met zijn vrienden knorretje het knuffel biggetje, Kanga de moeder knuffel kangoeroe, Roe de jonge knuffel kangoeroe, Konijn het knuffel konijn, Tijgertje de knuffel tijger, Iejoor de knuffel ezel en Uil de knuffel uil.

Bekijk de beste prijs

5. Pippi Langkous

Pippi Langkous is het allersterkste meisje van de hele wereld. Pippi woont samen met haar paard en aapje meneer Nilsson in Villa Kakelbont, terwijl haar vader als kapitein de zeeën bevaart. Pippi doet alles anders dan andere kinderen het doen. Zo slaapt ze met haar voeten op het kussen. De volwassen mensen in de stad vinden het niet kunnen dat een meisje van 9 jaar alleen in een huis kan wonen. Ze vinden dat Pippi naar een kindertehuis moet. Maar als Pippi hoort dat daar geen paarden en apen mogen zijn, piekert ze er niet over. Ze moeten maar ergens anders kinderen vandaan halen voor hun kindertehuis.

De verhalen van Pippi Langkous zijn al oud, maar hebben nog niets van hun charme verloren. Het boek ziet er met de oorspronkelijke illustraties nog steeds springlevend en allerminst gedateerd uit.

Bekijk de beste prijs

6. Armstrong

In 1954 ontdekt een muis door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is en niet een gatenkaas zoals hij en alle andere muizen altijd gedacht hebben. Wanneer hij hoort dat er ooit al eens een muis was die gevolgen heeft, neemt hij een besluit. Hij zal de eerste muis op de maan worden. Maar hoe kan hij de ruimte in komen? Hij zal veel problemen moeten oplossen, zal het hem ooit lukken?

Armstrong is een spannend verhaal met achterin het boek een korte geschiedenis over de ruimtevaart. De illustraties in het boek zijn waanzinnig mooi en soms zelf bijna fotografisch. Deze realistische manier van tekenen spreekt kinderen erg aan en vertellen een heel duidelijk verhaal over een stuk geschiedenis uit de ruimtevaart.

Bekijk de beste prijs

7. Minoes

Minoes was vroeger een poes. Ze geeft kopjes, spint, krabt en houd nog steeds van vogeltjes. Ondanks dat ze nu een gewoon meisje is zingt ze af en toe nog de mauw-mauw-song en spreekt nog steeds “kats”. Dat laatste komt de verlegen journalist Tibbe goed van pas. Hij is namelijk net ontslagen, omdat hij nooit eens wat anders dan ‘kattennieuws’ brengt. En wanneer hij Minoes ontmoet ontdekt hij via de kattenpersdienst heel veel verborgen en geheime zaken. Maar dit brengt ook grote moeilijkheden met zich mee.

Het boek heeft krasserige zwart-wit illustraties die goed bij het verhaal passen. Het woordgebruik in het boek is direct en ligt dichtbij de spreektaal. Moeilijke woorden worden geschreven, zoals ze worden uitgesproken (b.v. doesj).

Bekijk de beste prijs

8. De steen van Nowan

Nowan en Frie Bosmuis zijn de beste maatjes en amuseren zich kostelijk. Ze kijken met spanning uit naar het jaarlijkse Zonnefeest. Maar dan moet Nowan voor straf op zijn twee zusjes Tita en Kea passen. Per ongeluk plukt Nowan een giftige zwam voor de pap van zijn zusjes en zij worden doodziek. Alleen de bottelbessenthee van overopa Apodemus kan zijn zusjes nog redden. Maar die woont ver weg in de oude steenmolen en de tocht daarnaartoe is erg gevaarlijk. Nowan en zijn twee vriendjes Frie en Toto zetten alles op alles om de thee te halen. Gewapend met een magische steen en kaart gaan ze op pad. Zal het ze gaan lukken om Tita en Kea te redden?

Het verhaal is voorzien van kleurrijke illustraties en het avontuurlijke, fantasierijke verhaal sluit goed aan bij de belevingswereld van de doelgroep.

Bekijk de beste prijs

9. Allemaal sprookjes

Alle sprookjesachtige verhalen van Annie M.G. Schmidt zijn gebundeld in een luxe uitgave. De verhalen zijn in verschillende lengtes en lezen prettig voor, dankzij de sprankelende verteltrant van de auteur. De bundel bestaat uit 34 verhalen over onder andere een prins die niet wil leren, een beest met een achternaam, diepvriesdames, een kikvorst, Reus Borremans, miesmuizers, een prinses met gouden haren en nog veel meer. In de verhalen gebeurt en altijd wel iets onverwachts en ook altijd iets waar om te lachen valt.

De verhalen zijn voorzien van illustraties van verschillende illustratoren.

Bekijk de beste prijs

10. De ijsprinses

Nadat een dappere ridder de Oude Koning heeft verslagen, wordt het Grote rijke opgedeeld in vijf verschillende rijken. Ijsprinses Nives krijgt macht over het rijk van het Eeuwige ijs, een koud en onherbergzaam gebied, waar zij over een groot geheim waakt. Op een dag meldt een knappe prins zich op haar ijskasteel, die met haar wil trouwen. Maar hij heeft echter andere bedoelingen. Gunnar, de grote witte wolf, helpt de prinses.

De magie krijgt voornamelijk gestalte door de vermenselijkte dieren. Het boek heeft een fraaie vormgeving met een rustige bladspiegel, versierde hoeken randen, een versierd kapitaal bij elk hoofdstuk en zelfs de hoofdstuktitels zijn versierd. De illustraties zijn wat stijf en hebben een ijzigheid die bij het verhaal passen.

Bekijk de beste prijs

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share