Hardop voorlezen aan je kinderen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Hiermee kan je de toekomstige leesvaardigheid van je kind verbeteren.
Of je nu een kinderboek uit de boekenkast kiest of een boek uit de plaatselijke bibliotheek, deze speciale leestijd met je kind is op vele manieren nuttig.
De 6 redenen
Er zijn zes redenen om aan je kinderen voor te lezen. Na het lezen van deze redenen, hoop ik dat je een boek oppakt en regelmatig begint met voorlezen.
1. Een prachtig moment
Voorlezen aan je kinderen is een prachtige kans om avontuur, intrige en emotie te delen – zonder je woonkamer te moeten verlaten. En dat is onvervangbaar.
2. Je kinderen krijgen later meer interesse
Als je aan je kinderen begint voor te lezen op jonge leeftijd, zullen ze veel meer geneigd zijn om in de gewoonte van het voorlezen te groeien. Wanneer ze lezen associëren met gelukkige herinneringen, hebben ze meer kans om door te gaan met het leren lezen, zelfs wanneer ze af en toe een wegversperring tegenkomen in het proces van leren lezen.
3. Voorlezen aan je kinderen verbeterd ontwikkeling van de taal
Terwijl kinderen naar je luisteren, nemen ze sterke taalvaardigheden in zich op. Ze pikken de juiste woorduitspraak, het juiste woordgebruik en de juiste grammatica op. Hun werkwoordenschat neemt toe en ze krijgen de juiste zinsbouw met zich mee. Al deze vaardigheden zullen uiteindelijk worden overgedragen op hun eigen spreken en schrijven. Onjuiste grammatica zal hen verkeerd beginnen te klinken, en ze zullen meer kans hebben om goede grammatica te kiezen wanneer ze communiceren.
4. Voorlezen aan je kinderen verbeterd hun begrip
Als je samen boeken leest en bespreekt, vergroot je kind zijn probleemoplossend vermogen en krijgt het inzicht in de motieven van zijn of haar personages. Het bespreken van een boek terwijl je leest, helpt een kind te leren hoe het goede voorspellingen kan doen. Terwijl je hardop leest, kan je ontbrekende achtergrondinformatie invullen die een kind helpt om de setting van het boek, de historische achtergrond en de personages beter te begrijpen. Hardop voorlezen geeft je ook de mogelijkheid om belangrijke karaktereigenschappen te benadrukken terwijl je leest. Wijs op voorbeelden van mededogen, vriendelijkheid, doorzettingsvermogen en optimisme en neem dan even de tijd om deze eigenschappen met je kinderen te bespreken. Met prentenboeken kun je ook kinderen laten zien hoe voorwerpen/dingen er ongeveer uit zien.
5. De verbeeldingskracht wordt versterkt
Als je aan je kinderen voorleest, visualiseren zij de gebeurtenissen in het boek in hun gedachten. Via de pagina’s van een boek kunnen kinderen gebeurtenissen en situaties ervaren die buiten hun eigen persoonlijke ervaringen liggen. Ze kunnen zich verbeelden alsof ze in andere delen van de wereld en in andere culturen leven. Kinderen die voorgelezen zijn, zijn meestal meer bedreven in het creëren van verhalen vanuit hun eigen verbeelding.
6. Voorlezen verbeterd de concentratie van een kind
Probeer bij het begin niet te lang voor te lezen. Het kan nodig zijn om met slechts tien minuten voorlees tijd te beginnen. Probeer de voorlees tijd steeds te vergroten, hierdoor neemt de concentratie van je kind ook toe. Een langere aandachtsspanne helpt een kind om beter te presteren, zowel in de vakken op school als in projecten in het echte leven.