Als je 6-7 jaar bent kun je natuurlijk al een beetje lezen. Maar het is vaak ook nog heel leuk om voorgelezen te worden. Door je kind zelf te laten lezen wordt de taal- en spraakontwikkeling goed ontwikkeld. Maar het voorlezen aan je kind of het zelf laten lezen is ook heel goed voor het prikkelen van de fantasie van je kind.
Je kan een boek dus gebruiken voor de ontwikkeling van je kind’s leesvaardigheden, maar je kunt ook gewoon lekker een boek pakken om je kind voor te lezen. Zo heb je quality time met je kind en beleven jullie samen de grootste avonturen dankzij het boek.
Er zijn ontzettend veel kinderboeken verkrijgbaar, daarom hebben we deze top 10 voorleesboeken samengesteld voor kinderen van 6-7 jaar. Kijk bij het kiezen van een boek goed naar waar de interesses van je kind liggen. Misschien is je kind wel gek op piraten en misschien is je kind nooit uitgekeken op dieren. Bedenk ook welk doel het boek moet vervullen, wil je gewoon gezellig voor lezen of is het de bedoeling dat je kind zelf gaat lezen en zijn/haar leesvaardigheid verbeterd?
De Top 10 Voorleesboeken leeftijd 6-7 jaar
1. Juf Braaksel en de magische ring
Lotte en Thijs zitten op een fijne school en hebben ook nog eens een lieve juf, juf Evi. Maar alles verandert als juf Brakel directeur wordt. Schoolreisjes worden afgeschaft, verjaardagen mogen niet meer gevierd worden en trakteren is ten strengste verboden. Juf Brakel krijgt daardoor de bijnaam juf Braaksel. Ze moeten een plan bedenken om van juf Braaksel af te komen. Maar dat is niet het enige, Lotte heeft ook nog een geheim dat opgelost moet worden. Kan juf Evi met haar magische ring misschien helpen?
Het verhaal wordt ondersteund met gewassen pentekeningen, ze versterken de sfeer en tonen de emoties goed. Het verhaal zit goed in elkaar en bevat alle ingrediënten voor een leuk leesboek: vriendschap, schoolleven en spanning.
2. De reuzenkrokodil
Het verhaal van De Reuzenkrokodil gaat over een reusachtige krokodil die de kinderen in de stad wil opeten. Hij bedenkt allemaal stiekeme plannetjes om zich te vermommen. Maar ondertussen schakelt de Nietzogrote krokodil de hulp in van de andere oerwoud dieren om Reuzenkrokodil tegenhouden op zijn jacht naar malse kindertjes. Ze kunnen alle kinderen steeds op het nippertje waarschuwen. Uiteindelijk wordt de Reuzenkrokodil voor zijn gulzigheid gestraft.
Het is een grappig verhaal met griezeleffecten. Het grappige taalgebruik en de geestige karikaturale illustraties hebben een neutraliserend effect. De illustraties in het boek zijn vrolijk en zacht van kleur. Er zit vrij veel tekst in het boek en het rijm en de diverse herhalingen zullen kinderen erg aanspreken.
3. Dog Man 9 – Dog Man: Misdaad en blaf
De burgermeester ontslaat Dog Man, omdat hij vindt dat er geen plaatst is bij de politie voor honden. Gelukkig is er een plan bedacht door de Kleine Karel, hij heeft namelijk een vermomming verzonnen voor zijn vriend. Zou Dog Man hierdoor alsnog door kunnen gaan als Katman? Is het hierdoor mogelijk om weer bij het politieteam te komen? Gaat het allemaal op tijd lukken voordat er chaos in de stad wordt gecreëerd door de gemene Opa?
De Dog Man is de best verkochte boek uit Amerika. Het is een boek met veel spanning, hilarische avonturen en vol gekkigheid. Het is een leuke, populaire boekenserie die uit 11 delen bestaat en is dan ook zeker aan te raden.
4. Het Grote Boeboeksgroeiboek
Pit en Puf zijn Boeboeks. Dit zijn kleine vreemde wezentjes, ze lijken wel een beetje op menselijke beestjes of beestige mensjes. Maar Boeboeks zijn geen van beide. Ze laten zich maar heel zelden zien en sommige kinderen hebben zelfs nog nooit één gezien.
In Het Grote Boeboeksgroeiboek wordt de moeilijkheidsgraad van het lezen steeds moeilijker naarmate je verder komt in het boek. Het boek is in vier delen opgesplitst van AVI-Start t/m AVI-M4. Er zijn twee hoofdstukken per AVI-niveau. Het verhaal loopt door de hoofdstukken heen en stimuleert de lezer om door te lezen op een hoger niveau. Zo worden de letters in het boek steeds kleiner en de tekstblokjes groter. De zinnen zullen ook langer en complexer worden, naarmate het boek vordert.
Het boek is aantrekkelijk uitgevoerd met vrolijk gekleurde, grappige illustraties.
5. De Griezels
Meneer en mevrouw Griezel zijn twee misselijke, miezerige misbaksels en vormen wel een heel bijzonder paar. Ze doen er alles aan om elkaar het leven zuur te maken. Zo serveren ze levende kronkelspaghetti als avondeten en stoppen reuzenkribbebijters in elkaars bed. Maar ze maken niet alleen elkaars leven zuur, ook die van de hen omringende dieren. Meneer Griezel is gek op vogelpastei en droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren op de ‘griezelmanier’ wraak.
Het boek is associatief geschreven met veel fantasie en vaart in een subtiel soort humor. Er wordt gebruik gemaakt van rijk, suggestief taalgebruik met fraaie alliteratie en mooie beeldspraak. De illustraties zijn wisselend van grootte en de contouren zijn met stift getekend. De sfeer van de illustraties zijn in overeenstemming met de tekst.
6. Arabische sprookjes
Arabische sprookjes is een bundel met 20 sprookjes die zich in het Midden-Oosten afspelen. Bij alle verhalen is de sfeer van het Midden-Oosten goed getroffen en het is te zien dat de sprookjes over universele thema’s gaan, ook als de sprookjes in een bepaalde streek zijn gesitueerd. De sprookjes passen zich aan de streek aan waarin ze worden verteld. Zo gaat het bijvoorbeeld om belevenissen van Muray en Zahra en speelt zich af in de droge woestijn.
De vele, ook paginagrote en kleurrijke illustraties in knipkunst techniek sluiten uitstekend aan bij de oosterse sfeer van de sprookjes. Het is een mooie bundel om kinderen kennis te laten maken met de sfeer van landen waar nu veel vluchtelingenkinderen vandaan komen.
7. Het gelukkige eiland
Op een van wrakhout gebouwd vlot vaart een meisje op weg naar de horizon, maar die is verder dan ze dacht. Op een dag ziet ze midden in de zee een pijlvormig bord staan, op het bord staat: het gelukkig eiland. Ze weet nu waar ze naartoe moet gaan. Ze komt onderweg allemaal eilandjes tegen en overal proberen de mensen haar te overtuigen dat wat zij doen haar gelukkig zal maken. Maar wat maakt haar eigenlijk gelukkig?
Het is een mooi boek om te gebruiken voor een filosofische les over het belangrijke vraagstuk ”Wat maakt gelukkig?”
Tijdens het lezen kan je genieten van de prachtige prenten, die werkelijk een lust voor het oog zijn. De prenten vertelling is een fantastische verzameling van kleuren en tekentechnieken.
8. Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar
Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar is een “schatkist” vol leesverhalen. Er staat een grote hoeveelheid klassieke en nieuwe verhalen en tekeningen in. Elk verhaal bevat de originele tekeningen die bij het verhaal horen. In alle voorleesverhalen is de kern een herkenbaar thema uit de belevingswereld van jonge kinderen, vermengd met een scheut humor, wensdromen, actie, fantasie en feiten. Zo zijn er verhalen over Pippi Langkous gaat boodschappen doen, Jan schrijft een boek over zichzelf, Ga mee op avontuur met Dolfje Weerwolfje, Mees Kees, Kikker en Pad vieren kerstavond en nog veel meer.
Als 7 jarige kun je natuurlijk al heel goed zelf lezen, maar voorgelezen worden is stiekem ook wel heel erg leuk.
9. Sep gaat op reis
In Sep gaat op reis staan 16 verhalen, zo gaat Sep naar de zee en het bos. Soms reist hij te voet en dan met de kar. En hij bouwt ook nog eens een kar. Daarnaast ontmoet hij een clown en een prinses en zo gebeurt er nog veel meer.
Het boek is een groeiboek, hierin zijn de verhalen in het begin van erg kort. Het woordgebruik, de lengte van de zinnen en de schikking op het blad richten zich volledig op wie net kan lezen. Naarmate je verder komt in het boek wordt het leesniveau moeilijker. De zinnen worden langer en er komen steeds meer woorden met opeenvolgende medeklinkers en verschillende lettergrepen voor. De moeilijkheidsgraad is van AVI-Start tot AVI-E4.
De illustraties zijn kleurrijk en sluiten aan bij het verhaal. Ze geven niet volledig weer wat er geschreven staat, maar ze bieden wel rust en verhogen de aantrekkelijkheid van het lezen voor eerste lezers.
10. Alle hens aan dek
Wanneer Peter-Paul van Pamelen op een dag weer eens te laat komt op school, moet hij een opstel schrijven over wat hij later wil worden en waarom. Hij wil graag piraat worden en heeft ontzettend veel redenen waarom: piraten dragen een ooglapje, piraten hebben een papegaai die kan praten, piraten hoeven nooit naar school, piraten hebben geen oppas nodig en nog veel meer. Het opstel wordt goedgekeurd en na school gooit Peter-Paul het opstel in een flesje de vaart in. Het opstel komt terecht bij de kapitein van een piratenschip. Hij mag direct op het schip komen als leerling-piraat.
Het boek is royaal geïllustreerd met kleurrijke tekeningen, die kinderen aanspreken.