Voorleesboeken leeftijd 5-6 jaar

Het voorlezen van je kind zorgt voor een gezellig moment samen en is daarnaast ook nog eens ontzettend goed voor zijn/haar ontwikkeling. Door het voorlezen van een mooi verhaal kan je de fantasie van je kind prikkelen en ze helemaal naar een nieuwe wereld brengen.

Met een boek kan je ook op een open en laagdrempelige manier bepaalde thema’s bespreken met je kind die vaak lastig kunnen zijn of waarbij je kind snel het gevoel kan hebben dat je ze iets aan het leren bent of dat er iets van ze verwacht wordt. Dit zijn vaak onderwerpen zoals perfectionisme, pesten, nieuwe situaties en nog veel meer.

Een boek kan je ook een goed houvast geven om je kind even helemaal tot rust te laten komen, door leuke spelletjes en opdrachten kan je kind even naar binnen keren en ontsnappen aan de hectiek waar ze nu al mee te maken krijgen in hun jonge levens.

Maar je kan natuurlijk ook gewoon even lekker samen een boek lezen voor het slapen gaan, zodat je kindje lekker in slaap kan vallen op de leukste, stoerste en spannendste verhalen.

We hebben een top 10 kinderboeken lijst samengesteld van 5-6 jaar. Welke het meest geschikt is voor jouw kindje hangt geheel af van jouw kindje. Let hierbij goed op de verschillende thema’s en het doel van het boek.

De Top 10 Beste Voorleesboeken voor kinderen 5-6 jaar

Nr.BoekRecensies
1De GorgelsBekijk recensies
2Het meisje dat nooit fouten maakteBekijk recensies
3Het sprookjesboek van De EftelingBekijk recensies
4Stilzitten als een kikkerBekijk recensies
5Relax Kids!Bekijk recensies
6Het grote voorleesboek voor rond de vijf jaarBekijk recensies
7Verhalen voor gevoelige oortjesBekijk recensies
8Waar is Wally - Het grote boek der wonderenBekijk recensies
9Nelsons yogaboekBekijk recensies
10Springende pinguins en lachende hyena'sBekijk recensies

 

1. De Gorgels

Melle wordt midden in de nacht wakker en ziet een vreemd wezentje op de rand van zijn bed zitten. Het lijkt wel op een knotje wol, maar dan met armpjes, beentjes en harige, puntige oren. Hij heet Boba en het is een Gorgel. Gorgels beschermen kinderen tegen Brutelaars die kinderen ziek maken in de maanden september tot en met april. Maar als Melle dit op school verteld wordt hij uitgelachen. De vader van Melle, die bioloog is, zegt dat dit onzin is en reageert een beetje vreemd.

De illustraties in het boek zijn vaak paginagroot, erg kleurrijk en sluiten goed aan op het verhaal. Het is het eerste kinderboek van de Nederlandse cabaretier Jochem Myjer.

Bekijk de beste prijs

2. Het meisje dat nooit fouten maakte

Isabella maakt nooit fouten. Ze maakt altijd netjes haar bed op, draagt nooit twee verschillende sokken en smeert haar boterhammen zonder knoeien. Iedereen noemt haar dan ook ‘het meisje dat nooit fouten maakt’. Maar op een dag maakt ze een ‘bijna-fout’. Hierdoor wordt ze bang dat ze een echte fout zal maken bij de talentenshow. Hoe zal dit aflopen?

Het is een hartverwarmend verhaal dat aan perfectionistisch kinderen laat zien dat het goed is om fouten te maken en dat je er juist van leert. Het is een zeer geschikt boek voor kinderen die altijd meteen alles goed willen doen.

De vriendelijke kleurenillustraties zijn groot, vaak paginavullend en sluiten perfect aan bij de tekst in grote vette letters.

Bekijk de beste prijs

3. Het sprookjesboek van De Efteling

In het sprookjesboek van De Efteling zijn 34 sprookjes opgenomen. De bekendste sprookjes van Grimm, Andersen en Perrault zijn bijeengezocht en aangevuld met de nieuwere sprookjes van onder andere Martine Bijl en Koningin Fabiola van België. Denk maar eens aan de sprookjes uit de Efteling van Assepoester, de Trollenkoning, Vrouw Holle, de Indische waterlelies en nog veel meer. Maar voor deze uitgave zijn ook een aantal nieuwe verhalen geschreven, zoals ‘Het kabouterdorp’.

De verhalen worden verlucht met de originele illustraties van Anton Pieck, mooie aquarellen, potloodtekeningen en zeefdrukken. De teksten in het boek zijn helder, enigszins gemoderniseerd en niet te moeilijk. Het boek is een luxe uitgave met blauw linnen omslag en leeslint.

Bekijk de beste prijs

4. Stilzitten als een kikker

Stilzitten als een kikker staat boordevol mindfulnessoefeningen en verhaaltjes voor kinderen. Kinderen komen erdoor tot rust en leren hun piekergedachten te beheersen. Kinderen hebben het net zoals volwassenen vaak te druk. Ze piekeren, kunnen niet slapen, zijn snel afgeleid en onrustig. De aanknop doet het wel, maar waar is de pauzeknop? Voor het vinden van de pauzeknop staan er verschillende oefeningen in het boek, zoals ‘teken je ademhaling’, ‘geuren ruiken’, ‘vul het kamertje van je hart’ en nog veel meer. De oefeningen zijn over zes hoofdstukken verdeeld en bevatten een heldere instructie, gekaderde werkruimte en herkenbare “kikker’-tekeningen met een groene steunkleur.

Met het boek kunnen kinderen leren om de rust in zichzelf te vinden tijden het opgroeien in een hectische tijd en wereld.

Bekijk de beste prijs

5. Relax Kids!

De schrijfster van Relax Kids! heeft van ruim 50 sprookjes en verhaaltjes gebruik gemaakt om met kinderen een korte meditatie te doen. Het boek laat kinderen zien hoe ze op een relaxte en grappige manier hun geest en lichaam kunnen ontspannen. Elk verhaal begint op dezelfde manier, wat de meditaties herkenbaar maakt. Hierna wordt er met een paar zinnen verbinding met het verhaal gemaakt en wordt het kind begeleid naar een aspect uit het sprookje waar het misschien wat mee kan in de meditatie. Dit zijn dingen, zoals een gevoel van vrijheid, licht, geluk, plezier, ontspanning en verandering.

Het voorlezen van dit boek schept een rustige intieme sfeer en kan een bijzonder, terugkomend moment geven tussen het kind en de voorlezer. De verhalen worden geïllustreerd met vrolijke, paginagrote, met waterverf ingekleurde pentekeningen.

Bekijk de beste prijs

6. Het grote voorleesboek voor rond de vijf jaar

Het grote voorleesboek voor rond de vijf jaar is een geslaagde voorleesbundel met korte verhalen waarin kleuters de hoofdrol spelen. De belevingswereld van het kind staat centraal. Het gaat over je verjaardag vieren, een losse tand, stout zijn, boodschappen doen, samen spelen en nog veel meer. Dit boek zit boordevol verhalen, versjes en tekeningen van veel bekende schrijvers en tekenaar. Zo komen er in het boek komen heel wat bekende klassieke en nieuwe verhaaltjes voorbij van Jip & Janneke, Beer & Bever, Pipi Langkous, Jubelientje, Robin, Foeksia de miniheks, Binkie, Kolletje, Knofje en nog vele anderen.

De verhalen zijn allemaal geïllustreerd in kleur met de oorspronkelijke tekeningen. Het geheel oogt verzorgd en vrolijk. De verhalen sluiten prima aan bij de leeftijd en er is een goed balans tussen fantasie en realiteit, oud en nieuw.

Bekijk de beste prijs

7. Verhalen voor gevoelige oortjes

Opgroeien betekent met kleine en grote uitdagingen leren omgaan. In Verhalen voor gevoelige oortjes worden thema’s zoals faalangst, perfectionisme, hooggevoeligheid, loslaten, pesten, nieuwe situaties, verlies en meer op een laagdrempelige en luchtige manier belicht. Dit gebeurt met behulp van 10 verhalen rond deze thema’s. Na elk verhaal zijn er leuke opdrachten in de vorm van tekeningen, vraagjes of het verzinnen van een dansje of liedje. Het boek biedt een speels houvast voor warme verbindingsmomenten waarin je ontdekt wat er echt omgaat in je kind. De opdrachten zijn zeer open en speels, waardoor ze niet als ‘opdracht’ gezien zullen worden.

Bij elk verhaal hoort een paginagrote illustratie. De illustraties zijn mooi verzorgt, zien er lief uit en zullen zeker aanspreken.

Bekijk de beste prijs

8. Waar is Wally – Het grote grote boek der wonderen

Waar is Wally is een zoekboek waarbij je Wally en zijn vrienden, Woef, Wenda, Tovenaar Wittebaard en Yllaw moet zoeken. Kan jij ze vinden in bij het fruit gevecht, in de taartfabriek en op nog veel meer plaatsen?

De illustraties in het boek zijn uitgevoerd in felle kleuren en stripachtig. Per dubbele pagina is er geen een stukje leeg gelaten, er is waanzinnig veel te zien op de humoristische illustraties die steeds over een ander thema gaan. In de hoek is een opengeslagen boek afgebeeld, hierin staan grappige teksten en zoekopdrachten vermeld, naast de vijf figuren die op iedere illustratie te vinden zijn. Op de laatste pagina van het boek staat een lijst met aanvullende opdrachten per illustratie en nog meer niet ontdekte opdrachten en grapjes, zo kan je steeds weer gaan zoeken en bladeren.

Bekijk de beste prijs

9. Nelsons yogaboek

Ook voor kinderen kan yoga zeer heilzaam zijn, dit kan dan ook heel goed spelenderwijs met hen worden beoefend. Nelsons yogaboek is een creatief speelboek voor gezinnen, waarbij kinderen helemaal worden meegezogen in het reisverhaal met vrolijke tekeningen. En de ouders krijgen praktische uitleg mee. Er worden geen moeilijke termen gebruikt en ook geen zware meditatieoefeningen. Alleen maar leuke yogaspelletjes. Het is perfect op maat voor stijve papa’s, vermoeide mama’s en vooral op maat voor kinderen en iedereen die zich nog kind voelt. Er staan sprankelende houdingen die wakker en blij maken in het boek, maar ook houdingen die slaapopwekkend en ontspannend zijn. En er zijn losgooiende, donkere gedachten uitdrijvende yogaspelletjes.

Het boek zit vol met kleine lettertjes in verschillende kleuren met suggesties en uitleg voor de ouders. En er zijn veel kleurrijke, instructieve en inspirerende tekeningen voor de kinderen.

Bekijk de beste prijs

10. Springende pinguins en lachende hyena’s

In dit prentenboek staan wel 50 dieren omstebeurten in de spotlight. Over elk dier worden de meest merkwaardige, grappige, ongelooflijke, bizarre, vreemde en vieze feiten verteld. Wist je bijvoorbeeld dat een giraffe zijn eigen oren kan schoonlikken, dat een luiaard zo langzaam beweegt dat er algen tussen zijn haren groeien en dat zelfs een blinde kameleon de kleur van zijn omgeving aanneemt.

De weetjes worden geïllustreerd in grote kleurige prenten over anderhalve pagina. De illustraties zijn zacht van kleur. De dieren zijn klein en fijn getekend en geaccentueerd met zwarte, dunne lijntjes. De teksten naast de prenten zijn in vrij dunne letters geschreven, waardoor ze goed bij de illustraties passen.

Bekijk de beste prijs

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share