Jeugdboeken leeftijd 12-15 jaar

Het is belangrijk als ouder je kind te stimuleren om te gaan lezen. Het maakt hierbij niet uit hoe oud je kind is en of ze allang kunnen lezen of net beginnen met lezen. Lezen is namelijk goed voor de ontwikkeling van je kind, het stimuleert de fantasie. En de taal- en leesvaardigheden worden beter ontwikkeld door lezen. Daarnaast kunnen boeken ook nog eens voor een leuk gespreksonderwerp zorgen, wat zelfs tot vriendschappen kan leiden, door de gemeenschappelijke interesse.

Door te lezen kun je even tijd nemen voor jezelf en jezelf helemaal kwijtraken in het boek. Laat je fantasie prikkelen door magische verhalen of laat je meeslepen in een roman. Met een boek kan je je onttrekken van de dagelijks sleur en helemaal tot rust komen.

Het is bij het kiezen van een boek goed om te kiezen voor een boek dat aansluit bij de belevingswereld van een kind. Zoek iets waar ze zich goed mee kunnen identificeren, zodat het verhaal ze geboeid houdt. Of kies een boeken genre waar ze zichzelf graag in verliezen, zoals een fantasy boek of een avonturenboek. Het fijne is dat boeken vaak geclassificeerd zijn aan de hand van leeftijden. Maar om het je een stuk makkelijker te maken, hebben we in deze top 10 de leukste, spannendste, meest bijzondere en interessantste jeugdboeken gezet, om het je makkelijker te maken een goed boek voor je tiener te kiezen.

De top 10 Jeugdboeken lijst (leeftijd 12-15 jaar)

Nr.BoekRecensies
1De NoorderlichttrilogieBekijk recensies
2Escape RoomBekijk recensies
3En ik dan?Bekijk recensies
4Honderd uur nachtBekijk recensies
5Koning van KatorenBekijk recensies
6De Vertelsels van Baker de BardBekijk recensies
7WildBekijk recensies
8Het uur nulBekijk recensies
9DeadlineBekijk recensies
10JuniperBekijk recensies

 

1. De Noorderlichttrilogie

In de Noorderlichttriologie leren we in het eerste deel, ‘Gouden compas’, Lyra kennen. Zij is een meisje dat op de universiteitscampus is opgegroeid zonder zich van bewust te zijn van haar identiteit. Nadat haar vriend Roger is verdwenen, gaat ze op onderzoek uit en ontdekt dat er nog veel meer kinderen zijn ontvoerd. In het tweede deel ‘Het listige mes’, gaat Will op zoek naar zijn vader. Deze blijkt te maken te hebben met Lord Asriel’s eerder in gang gezette ontwikkelingen, het voorbereiden van een grote oorlog tegen de autoriteiten. En in het laatste deel, Amberkleurige kijker, betreden Lyra en Will nog een keer het rijk van de doden. In dit deel komen alle personages en verhaallijnen van de voorgaande delen samen.

De verhalen spelen zich af in een fantasiewereld die op onze wereld lijkt, maar met magische en fantastische sprookjesachtige elementen ook veel van de onze verschilt.

Bekijk de beste prijs

2. Escape Room

Alissa ziet er beeldschoon uit en lijkt alles mee te hebben in haar leven. Alissa is verliefd op Milas, een jongen waarvan zijn vader is overleden en daar niet over wil praten. Ook Milas ziet er knap uit, waardoor iedereen al snel een mening over hem heeft. Mint is een teruggetrokken en verlegen meisje, waarvan niemand weet wat ze echt denkt. Ten slotte is er Sky, een jongen met een groot geheim waar niemand iets van mag weten. De vier jongeren gaan naar een escape room, maar nog voordat ze binnen zijn weten ze dat het foute boel is. De beheerder van het spel heeft hele andere bedoelingen dat het spelen van een spel.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, ieder als de ik-persoon. Boven ieder hoofdstuk staat de naam van de persoon en dit is ook te herkennen aan het lettertype.

Bekijk de beste prijs

3. En ik dan?

Emma krijgt voor haar veertiende verjaardag het cadeau van haar leven. Haar vader, die zijn gezin zeven jaar geleden verliet, neemt haar mee op een reis naar de Verenigde Staten. Emma is er super blij mee en wil het cadeau graag aannemen, hoewel ze wel haar twijfels heeft. Haar moeder heeft zo haar bedenkingen. Is dit cadeau wel zo mooi als het lijkt? Hoe goed kent Emma haar vader eigenlijk en hoe zal een reis verlopen met iemand die je zo lang al niet meer gezien hebt? Hoe vergeef je iemand die je zeven jaar lang niet gezien hebt? En kan je zeven jaren van zeer weinig contact uitwissen met een reisje?

Het boek zit vol humor en scherpe confrontaties, die de ingrediënten vormen voor de zoektocht naar antwoord op deze vragen.

Bekijk de beste prijs

4. Honderd uur nacht

De veertienjarige Emilia vliegt stiekem in haar eentje naar New York als ze er achter komt dat haar vader iets verschrikkelijks heeft gedaan. Haar vader, een schooldirecteur, heeft met haar klasgenootje geflirt. En nu ontploft social media met roddels, belediging en bedreigingen. Wanneer ze in New York aankomt, blijkt het appartement dat ze had gehuurd niet te bestaan. Gelukkig ontmoet ze een jongen en zijn zusje die alleen thuis zijn. Wanneer orkaan Sandy eraan komt kan ze, samen met een andere stoere jongen die ze eerder had ontmoet, bij hen intrekken. Na orkaan Sandy is er geen elektriciteit en mobiel netwerk meer in de stad. De vier kinderen moet zien te overleven in de grote stad.

Bekijk de beste prijs

5. Koning van Katoren

De zeventienjarige Stach droomt ervan om koning van het land Katoren te worden. Zeventien jaar geleden is de oude koning overleden en er is nog steeds geen opvolger. De ministers die het land, tijdelijk, besturen, geven zeven opdrachten aan Stach. Als Stach deze opdrachten kan vervullen, dan wordt hij de nieuwe koning van Katoren. De opdrachten staan symbool voor de huidige kwalen van onze maatschappij, zoals kerkelijke verzuiling, milieuvervuiling, honger naar geld en macht en nog meer. De ministers ad interim vertolken op hun beurt de bedreigingen voor elk kind, dit zijn ijver, reinheid, regelmaat, ernst en orde. Maar ook hiermee rekent Stach af.

Bekijk de beste prijs

6. De Vertelsels van Baker de Bard

In het laatste deel van de ‘Harry Potter reeks’, laat Albus Perkamentus een sprookjesboek na aan Hermelien Griffel. De oorspronkelijk in rune geschreven vijf sprookjes, die door Perkamentus van commentaar zijn voorzien, zijn door Hermelien herschreven. De sprookjes voor tovenaars kinderen verschillen niet veel van onze klassieke sprookjes, waarin slecht wordt bestraft en goed wordt beloond. Echter komen in onze klassieke sprookjes de hoofdpersonen in de problemen door magie, maar in deze sprookjes kunnen de hoofdpersonen zelf toveren.

De wereld van Harry Potter wordt erg serieus neergezet door de auteur. Dat blijkt uit het gebruik van serieus commentaar en verwijzingen naar fictieve “wetenschappelijke” publicaties in voetnoten.

Het boek is voorzien van bijpassende zwart-wit pentekeningen.

Bekijk de beste prijs

7. Wild

Na hun eindexamens gaan zes jongeren een weekje naar Spanje, waar de ouders van één van de meiden een villa heeft. Wanneer ze besluiten een nachtje te kamperen in een onherbergzaam gebied, verdwalen ze hopeloos. De volgende ochtend is Liv verdwenen en later vinden ze haar dood in een afgrond. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe komen ze weer thuis?

Wild is een spannende thriller met een grimmige sfeer. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. De verhaaltekst wordt afgewisseld met nieuwsberichten over de verdwenen jongeren en blogs van personage Britt. De personages is het boek zijn erg stereotiep en weinig uitgediept. Dit zorgt voor een voorspelbaar en lekker aangezette groepsdynamiek.

Bekijk de beste prijs

8. Het uur nul

Ben leidt een onbezorgd tiener leven en behoort tot een vrijgevochten groepje jongeren. Hun leefstijl is onverschillig, grof en gericht op geld en uiterlijk. Maar op zijn zestiende krijgt hij van zijn dokter te horen dat hij seropositief is. Zijn wereld wankelt en hij wil een einde maken aan zijn passionele relatie met de veertienjarige Diana. Hij houdt zijn geheim angstvallig verborgen voor zijn omgeving. De mensen die het toch vernemen, reageren verbijsterd. Met de moed der wanhoop klampt hij zich aan het leven vast.

Door de ogen van Ben ontdekt de lezer dat mensen met aids terechtkomen in volstrekte eenzaamheid. Het realistische verhaal zal iedereen aan het denken zetten en met verstomming slaan.

Bekijk de beste prijs

9. Deadline

Toen Jem zeven was overleed haar moeder, sindsdien draagt ze een groot geheim met zich mee. Wanneer ze haar blik op iemand richt ziet ze een nummer verschijnen, het is de sterfdatum van degene die ze aankijkt. Hierdoor houdt Jem zich verre van anderen, want waarom zou je vrienden maken met anderen als je precies weet wanneer ze doodgaan. Maar dan komt Spider in haar leven. Spider is net zoals Jem een einzelgänger en hoewel ze weet dat hij nog maar een paar weken te leven heeft, gaat ze met hem mee als hij haar uitnodigt mee te gaan naar Londen. Jem realiseert zich iets verschrikkelijks wanneer ze in de rij staan voor een ritje in het reuzenrad, iedereen heeft hetzelfde nummer…de datum van vandaag. Ze rent samen met Spider weg en meteen daarop volgt een explosie, waarbij veel doden en gewonden vallen. De wegvluchtende Jem en Spider worden verdacht van een terroristische aanslag.

Bekijk de beste prijs

10. Juniper

Juniper is een verwende koningsdochter in middeleeuws Cornwall. Als afronding van haar opvoeding wordt ze een jaar naar haar peettante, een wijze en strenge tovenares, gestuurd. Ze wordt daar, in een armoedige en spartaanse omgeving, tot ‘doran’ opgeleid, een genezer met magische krachten. De opleiding valt Juniper niet mee. Nadat ze terugkeert naar het kasteel van haar ouders moet ze haar pas verworven krachten direct meten met een echte heks. De heks wil namelijk het rijk van haar vader te gronde richten.

Juniper is een spannend en inleefbaar verhaal met een uitstekende karaktertekening. Alhoewel Juniper een onafhankelijke en moderne geest heeft, wordt de middeleeuwse sfeer wel goed weergeven.

Bekijk de beste prijs

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share